Le Volte dell’Ornellaia Toscana IGT 2015

Een zomerse avond op Toscane, een glas wijn in de hand. Rood of wit. Het maakt haast niet uit. De ambiance die je proeft in Toscane is de ambiance die elke wijnfabrikant aan jou wil overbrengen. Deze avonden doen je realiseren dat alles wat nog gedaan moet worden, bewaard kan blijven tot later. Nu leef je in het nu en bevindt je je in een moment die je wilt bewaken. Deze momenten deel je met de mensen die jou het meest dierbaar zijn. Daarvoor zijn avonden in Toscane.

Over de wijn

Deze wijn is een Toscaanse blend van merlot, sangiovese en cabernet sauvignon. Sangiovese is natuurlijk het kenmerk van Toscane. Deze druif domineert echter niet in deze wijn. Merlot is de dominante druif, met ruim 67 procent. Merlot kenmerkt zich door de soepele fruitige tonen. Denk aan pruimen. Denk aan vijgen. De sangiovese druif kenmerkt zich door de aardse tonen en een stevige zuurgraad. Cabernet sauvignon brengt de wijn in balans. Omdat zowel cabernet sauvignon als merlot van origine uit de bordeaux komen, krijgt deze wijn een Toscana IGT aanduiding. Indien het puur sangiovese was geweest had het een DOCG keurmerk gehad. Houtlagering heeft plaatsgevonden dus de wijn heeft een degelijke vanille smaak. Daarnaast proef ik chocola en aardbeien. Een ongelofelijke elegante afdronk doet bij mij het mond wateren.

Waarbij schenk ik de wijn?

Normaliter ga ik in op waar ik de wijn bij heb gedronken, ditmaal echter niet. Ik heb de wijn gedronken met een dierbare. Daarbij wil ik terug refereren naar wat ik in eerste alinea beschreven heb. Deze wijn wordt met liefde gemaakt. Volledig biodynamisch, dit zie je echter niet terug op de fles, maar dit wijnhuis werkt zo. Geen poespas over marketing, een puur product. Zo puur als een avondje in Toscane. Zo puur als de heldere nacht die Toscane met zich meebrengt. Terwijl je deze wijn drinkt, durf je ogen te sluiten en terug te denken aan dat ene moment in Toscane. Dat ene moment waarbij jij je bezighield met zaken die er op dat moment toe deden.

 

The Macallan 12 Years Old Sherry Cask

The Macallan is een van de beroemdste distilleerderijen in de wereld. Deze op

The Macallan 12
The Macallan 12 Years Sherry Cask

het oog alleen al stoer ogende fles krijgt van mij alle lof. Ik houd van pure producten, de manier waarop The Macallan zijn producten realiseert is in mijn ogen hoe het zou moeten zijn. Een meester distilleerder bij de vaten die de kwaliteit van de whisky in het hout continu checkt. Bij deze Macallan Sherry Cask bevindt de whisky zich in Jerez vaten uit Spanje. The Macallan heeft zijn bewijs van vestiging gekregen in 1824.

Villebois Pouilly-Fumé

Een tijdje geleden waren we op een wijnproeverij in van Der Valk Hotel Vianen. De proeverij stond volledig in het teken van een producent uit de Loire: J. de Villebois. Deze wijnvelden bevinden zich aan de oevers van de Loire, een prachtig gebied waarbij misschien wel de beste sauvignon blanc ter wereld wordt gemaakt. J. de Villebois specialiseert zich in deze druifsoort. Zij maken uitsluitend Sancerre, Pouilly Fumé en Touraine. Wanneer je al jarenlang specialisatie in een druif hebt opgebouwd, specialiseer je je zo enorm, dat de kwaliteit gegarandeerd blijft.

Reguliere informatie over Villebois Pouilly Fumé

Pouilly Fumé valt onder de Appellation d’Origine Contrôlée. AOC is een controle op de landbouwproducten. In dit geval de landbouwproducten die gebruikt worden bij het verbouwen van wijn. Pouilly Fumé staat bekend om de mineraliteit en tonen van rook. Dit komt door de grond waar het op wordt verbouwd. Pouilly Fumé wordt namelijk verbowud op vuursteenkleigrond. Zoals eerder genoemd komt de wijn uit de Loire. Aan de andere kant van de Loire rivier bevindt zich Sancerre en Menetou-Salon. Een prachtige streek om een keer een bezoekje aan te brengen. De wijnhuizen vertellen met veel passie en enthousiasme het verhaal van het wijnhuis.

Smaaknotities van deze J. de Villebois Pouilly Fumé

De wijn heeft een licht gele kleur met groene tonen erin. De tranen zijn schaars, dat komt door het feit dat de wijn niet gerijpt wordt in hout. Vette tranen zien we vooral terug in een lang gerijpte chardonnay. Vooral de Californische en andere ‘nieuwe wereld’ wijnen zien we dit terug. Deze hebben vaak ook een wat geligere/oranje kleur. Deze Pouilly Fumé ruikt wat stuivend, de aroma’s zijn sterk en de mineraliteit komt mooi naar voren. De smaak wordt overheerst door de rook, de smaak is elegant en heeft een mooie duur. Een Pouilly Fumé kan zo ongelofelijk mooi zijn. Combineer deze wijn met een mooie groene salade. Geniet van de wijn.

 

Don Papa 7 Years

Een Filipijnse rum, zoiets kende ik nog niet. Ik kwam deze Don Papa 7 Years tegen bij een slijterij in Amsterdam Zuid. Quality comes with a price dat is inmiddels bekend, ook al gaat dit lang niet altijd op. In veel gevallen wel. De verkoper vertelde mij over de apartheid van de smaak. Ik was geïnteresseerd en besloot de rum aan te schaffen. Voor een kleine 40 euro is de rum van jou.

Ontstaan Don Papa 7 Years

De rum is toegewijd aan Papa Isio, een revolutionaire held van de Filipijnen. De rum komt van het eiland Negros en wordt gedistilleerd vanuit het allerbeste suikerriet dat op het eiland beschikbaar is. De rum wordt gerijpt op Amerikaanse eikenhout vaten voor een periode van zeven jaar. Don Papa rum krijgt hierdoor zoete tonen in zijn smaak.

Look en feel Don Papa 7 Years

Een stoere brede fles met de legacy van Papa Isio als tekst. De fles oogt prachtig en de koker waarin hij wordt geleverd deelt mee in de story telling van Don Papa. Een prachtig cadeau als ik het zo bekijk. Echter zal ik mij om de smaak bekommeren. De geur van Don Papa is veelal karamel. Tonen van vanille en in de diepte van de geur ruik je sinaasappel. De kleur van Don Papa is honingachtig, misschien mooier omschreven als amberkleurig.

Smaak van Don Papa 7 Years

De smaak komt sterk overeen met de geur van deze rum. Een sterke karamel smaak wisselt af met een zwoele vanille smaak. Een zeer zachte rum die ik dit keer licht gekoeld drink. De klasse proef je enorm. Een zeer ronde soms zelfs boterachtige smaak zet alle smaakpapillen op trillen. De nasmaak kenmerkt zich met frisse tonen van fruit. Met name sinaasappel overheerst. Een prachtig rum die zeker de moeite waard was om te proeven en om te reviewen. Zoals eerder gezegd, voor een kleine veertig euro verkrijgbaar bij de betere slijter.

 

Ron Zacapa 23

Ron Zacapa Centenario, een pracht exemplaar uit het stadje Zacapa gelegen in het zuiden van Guatemala. Deze rum heeft in de jaren 1998, 1999, 2000, 2001 en 2002 verschillende onderscheidingen gekregen. En terecht. De rum wordt door Ron Zacapa als volgt omschreven: ‘A commitment to deliver a rum that is never anything less than extraordinary.’ Met dit als streven, kun je alleen maar kwaliteit verwachten. De fles toont een grote: ’23’ op het etiket. Dit staat voor de aging van de fles. Echter betreft het bij deze fles een ‘tot en met 23’. Toevallig bevindt de rijping van deze vaten op 2300 meter hoogte in de koude Guatemalaanse gebergtes. Door de hoogte vindt het rijpingsproces langzamer plaats waardoor de rum intensere geur, smaak en kleur krijgt. ‘Sistema Solera’ betekent dat er een blend is ontstaan tussen verschillende vaten. Eikenhoutvaten. Vaak is het ene vat ouder dan het andere vat. De maximale leeftijd van de rum wordt op de fles geschreven, maar het is een mix van verschillende jaren.

Geur van de Zacapa Centenario

Bij de neus constateer je gelijk de lagering van de rum. Deze heeft meer dan een aantal jaren gerijpt. Honing en hout geuren verklappen de smaak van deze overheerlijke rum. De kleur is erg donkerbruin, een kleine oranje glans verklaart misschien wel de honingsmaak. Na twee keer kennis te maken is het tijd voor de eerste slok.

Smaaknotitie van de Zacapa Centenario

Een enigszins troebele look, veel tranen op het glas. De vaten druipen van het glas af, het oogt prachtig. Erg benieuwd naar de smaak neem ik de eerste slok. Een overweldigende smaak van pure chocola heerst. Een mooie mondvullende smaak zorgt voor een sensationele beleving. Een zeer zachte rum die ‘straight’ gedronken wordt. Geen toevoegingen zijn nodig. Misschien dat het interessant is om deze rum een keer een klein beetje gekoeld te drinken. De zacapa is een zeer erkende rum en is verkrijgbaar in verschillende slijterijen. Meestal rond de prijs van 50 euro. Meer dan een aanrader voor de rumliefhebber.