Marques de Riscal Rioja Reserva 2012

In het hart van de Rioja streek ligt een excentriek gebouw, het betreft het wijnhuis van Marques de Riscal. Een prachtige architectuur geeft dit in 1858 opgerichte wijnhuis een toonaangevend karakter. Rioja bevindt zich in de kop van Spanje en heeft een lengte van ruim 100 kilometer. De naam Rioja stamt af van een zij-rivier waar de streek tussen ligt, de Rio Oja. Door het klimaat dat heerst in deze streek kunnen de wijnen met een constante kwaliteit geproduceerd worden. De neerslag is verspreid over het gehele jaar en is met 400 millimeter, relatief laag. De temperaturen in de winter zijn niet streng, onder nul wordt het niet. De zonnige zomers zorgen de voor dat de druiven het beste tot zijn recht komen. Nu verder over de inhoud van de Marques de Riscal Rioja Reserva 2012.

Over de Marques de Riscal Rioja Reserva 2012

De uitstraling van de fles is strak en klassiek. Het label geeft de informatie aan die hoort bij de wijn. Met het ‘gouden flesnetje’ om de fles, krijgt het een zeer chique karakter. Zoals eerder benoemd betreft het een fles uit het oogstjaar 2012. De wijn heeft een alcohol percentage van 14,0%. Voor een Rioja is dit redelijk. Rioja’s schommelen meestal tussen de 13,0% en 14,5%. De wijn bestaat voor 90% uit de tempranillo druif. De rest van de wijn wordt gevuld met Graciano en Mazuelo. Graciano is een lokale Rioja druif, terwijl de Graciano zowel in Spanje als Frankrijk wordt verbouwd. De wijn heeft 26 maanden lang (!) gerijpt op American oak barrels. Na deze rijping in vaten rijpt de fles nog door in de zogenaamde Bodega. Een Spaans woord voor wijnkelder.

Bevindingen van de Marques de Riscal Rioja

Bij het openen van deze wijn ruik je meteen de sterke geur van kruiden. De wijn is donkerrood van kleur. Een full-bodied wine. De wijn bevat veel tannines, en dit proef je terug in de smaak. Verschillende tonen van rijp donker fruit. In

Marques de Riscal
Marques de Riscal 2012

de afdronk proef je de smaak van vanille terug, de afdronk bouwt op van zeer krachtige smaak naar een steeds meer soepele smaak. De vanilletonen blijven hangen op je tong. Deze wijn kun je heerlijk drinken met een goed stuk lamsvlees dat pittig gekruid is. Aplausos!

*Deze wijn heeft een marktwaarde van rond de twintig euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.