Witte wijn

Ook op deze website kom je er niet omheen. Een korte uitleg met betrekking tot de verschillende soorten wijn. Deze pagina bevat de informatie over witte wijn. Witte wijn wordt gemaakt uit het sap van druiven. De versgeperste druiven dienen hiervoor volledig zuiver te zijn. Dit houdt in dat er geen schillen, steeltjes of pitten in het sap mogen zitten. Dit zou het product volledig belemmeren. Omdat het sap van de gebruikte druiven weinig tot geen kleurstof bevatten, zal de wijn in eerste instantie ‘blanc’ zijn. Zoals u misschien wel weet kan witte wijn ook gemaakt worden van blauwe druiven. Dit wordt blanc de blancs genoemd. De uiteindelijke kleur van een wijn komt tot stond door de gebruikte druif en de leeftijd. Naarmate de witte wijn ouder wordt, kan de kleur veranderen tot lichtgeel, donkergeel, oranje en zelfs bruin.

Verschillende smaken witte wijn

Over smaak valt nog altijd niet te twisten. Echter zijn er in de wijn weldegelijk smaken van elkaar te onderscheiden. In de volksmond horen wij vaak ‘een droge wijn’. Dit houdt in dat het een witte wijn bevat met weinig restsuikers. Voorbeelden hiervan zijn Muscadet wijnen of sauvignons uit Touraine. Een lichtzoete, of halfdroge wijn, bevat nog wel restsuiker. Deze wijnen zijn vaak toegankelijker dan de droge witte wijnen die men af en toe te zuur kan vinden.

Vaak voorkomende druiven voor witte wijn

Veel mensen zijn bekend met de druiven die er zijn voor de witte wijn. De meest bekende zijn toch wel de chardonnay en de sauvignon blanc. Ook pinot blanc en pinot grigio worden nog erkend in de volksmond. Echter gaan de druivenrassen nog veel verder dan dit. Zo heb je ook chenin blanc, vooral de chenin blancs uit Zuid-Afrika zijn meer dan het proberen waard. Maar heb je bijvoorbeeld weleens van een verdicchio gehoord? Hoe meer je gaat letten op wat je drinkt, hoe meer je zult gaan herkennen. Zo kun je ook onthouden welke wijnen wél en níet in de smaak vielen.