Ron Zacapa 23

Ron Zacapa Centenario, een pracht exemplaar uit het stadje Zacapa gelegen in het zuiden van Guatemala. Deze rum heeft in de jaren 1998, 1999, 2000, 2001 en 2002 verschillende onderscheidingen gekregen. En terecht. De rum wordt door Ron Zacapa als volgt omschreven: ‘A commitment to deliver a rum that is never anything less than extraordinary.’ Met dit als streven, kun je alleen maar kwaliteit verwachten. De fles toont een grote: ’23’ op het etiket. Dit staat voor de aging van de fles. Echter betreft het bij deze fles een ‘tot en met 23’. Toevallig bevindt de rijping van deze vaten op 2300 meter hoogte in de koude Guatemalaanse gebergtes. Door de hoogte vindt het rijpingsproces langzamer plaats waardoor de rum intensere geur, smaak en kleur krijgt. ‘Sistema Solera’ betekent dat er een blend is ontstaan tussen verschillende vaten. Eikenhoutvaten. Vaak is het ene vat ouder dan het andere vat. De maximale leeftijd van de rum wordt op de fles geschreven, maar het is een mix van verschillende jaren.

Geur van de Zacapa Centenario

Bij de neus constateer je gelijk de lagering van de rum. Deze heeft meer dan een aantal jaren gerijpt. Honing en hout geuren verklappen de smaak van deze overheerlijke rum. De kleur is erg donkerbruin, een kleine oranje glans verklaart misschien wel de honingsmaak. Na twee keer kennis te maken is het tijd voor de eerste slok.

Smaaknotitie van de Zacapa Centenario

Een enigszins troebele look, veel tranen op het glas. De vaten druipen van het glas af, het oogt prachtig. Erg benieuwd naar de smaak neem ik de eerste slok. Een overweldigende smaak van pure chocola heerst. Een mooie mondvullende smaak zorgt voor een sensationele beleving. Een zeer zachte rum die ‘straight’ gedronken wordt. Geen toevoegingen zijn nodig. Misschien dat het interessant is om deze rum een keer een klein beetje gekoeld te drinken. De zacapa is een zeer erkende rum en is verkrijgbaar in verschillende slijterijen. Meestal rond de prijs van 50 euro. Meer dan een aanrader voor de rumliefhebber.

Eén antwoord op “Ron Zacapa 23”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.