Rum

Naast wijn en whisky reviews bent u ook voor rum reviews bij wijnabc aan het juiste adres. Wij zullen ons vooral focussen op het hogere segment van de bruine rum. Via deze manier hopen wij u te enthousiasmeren om eens een uitzonderlijke rum te proberen, want dit product verdient meer aandacht dan het momenteel krijgt.

Wat is rum precies?

Rum is een sterkedrank dat wordt bereid uit de zogenaamde bijproducten van suikerriet. Het komt ook vaak voor dat het uit vers suikerriet sap of suikerrietsiroop wordt gemaakt. Door de fermentatie die plaatsvindt ontstaat alcohol, door de destillatie ontstaat er een drank met een enorm hoog alcoholpercentage, meestal tussen de 70 en 95%, maar dit hangt van de methode die is gehanteerd. Niet voor de consument weggelegd, deze smaak zal er niet eentje zijn om over naar huis te schrijven. Mariënburg rum bijvoorbeeld bevat een alcoholpercentage van 81%. Eigenlijk zelfs 90%, maar vanwege wetten is het percentage teruggebracht naar 81%. Meestal komt het op de markt, net als whisky, met een alcoholpercentage van rond de 40%. Goede flessen hebben een ‘cask strength’ percentage.

Bereiding van de rum

De stroop van het suikerriet wordt ten eerste verdund met schoon water. Dit reduceert het alcoholpercentage met ongeveer 10%. Hetgeen wat hier oplost wordt vergist, afhankelijk van de gekozen methode kan dit twee tot twaalf dagen duren. Hoe langzamer het fermentatieproces gaat, hoe hoger de alcohol. Vervolgens wordt het gedistilleerd in een koperen stookketel, ook wel een pot still genoemd, of een column still, wat een continu proces is. Voorkeur van ons gaat uit naar de pot still, omdat over het algemeen de geproefde rum die uit pot still komen, op smaak de voorkeur krijgen dan een column still.

Rijpingsproces

Het belangrijkste proces van het maken van rum is de rijping. In welke vaten wordt het gerijpt? Een belangrijke keuze voor de master blenders. Door de houten vaten krijgt de rum een extra kleur, afhankelijk van het aantal jaren dat de rum rijpt en in welke vaten hij ligt en wat deze vaten te verduren hebben gekregen. Vaak worden bourbonbarrels gebruikt. In deze barrels kan ongeveer 200 liter gemaakt worden. Zoals gezegd, van het rijpingsproces krijgt de rum zijn kleur, echter kan kleur ook zelf toegevoegd worden door karamel aan het product toe te voegen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Don Papa 7 Years.

Welke flessen rum zijn er?

De meeste flessen rum die op de consumentenmarkt liggen zijn blends. Dit betekent dat er niet één maar meerdere typen rum gemengd worden om tot een kwaliteit te komen die gegarandeerd kan worden. Bij whisky gebeurt dit ook. Waar het bij whisky in het algemeen minder gewaardeerd wordt om een blend te drinken, werkt dit hier juist averechts. Het leidt juist tot een uniek product.

Hoe drink ik rum?

Zoals jij dat lekker vindt. Over het algemeen wordt rum vaak gemixt met cola, de zogenaamde ‘baco’ afgeleid van het Bacardi-cola. Echter zullen wij vooral focussen op het pure drinken van rum om zo de tasting notes in kaart te brengen. Wij zullen het puur drinken, eventueel lichtgekoeld, maar geen toevoegingen, zodat wij kritisch kunnen oordelen.