Italiaanse wijn

Een mooie Italiaanse wijn drink je op een mooi moment. Italië is het perfecte land om deze twee te combineren. Italiaanse wijnen staan bekend om het ‘smoothe’ karakter. Een soepele dronk, heerlijk om als borrel wijn te drinken, echter zitten er ook in dit land, werkelijk waar, parels tussen. Denk aan Amarone wijnen, een heerlijke Barolo of voor bij het toetje een Moscato d’asti! In Italië genieten de mensen van culinaire gelegenheden, een hapje en een drankje misstaat niet in het begin van de middag. Echte levensgenieters vertoeven heerlijk in Italië.

Wijnstreken in Italië

Italië kent een aantal van 20 wijngebieden waar wijn wordt geproduceerd. Italië is samen met Frankrijk een van de grootste exporteurs op het gebied van wijn, en dat proef je! In 2011 had Italië ongeveer 20% van het volume aan wijn in handen. Een enorme hoeveelheid als je dit in liters uitdrukt. Overal ter wereld kun je Italiaanse wijn vinden, ze staan bekend om hun klasse. Bekende wijnstreken in Italië zijn Friuli, Sicilië, Toscane, Piëmont en Sardinië.

Kwaliteitsaanduidingen Italiaanse wijn

In Italië wordt gebruik gemaakt van kwaliteitsaanduidingen. De afkortingen die hiervoor gebruikt worden zijn: DOCG, DOC, IGT en DOP. Een korte uitleg per kwaliteitsaanduiding: DOCG staat voor ‘Denominazione di Originele Controllata e Garantita. Dit is de allerhoogste norm die Italie kent. Wijnen worden eerst gekeurd door een commissie voordat zij gebotteld mogen worden. De wijn wordt zowel tijdens de productie getest als achteraf. Achteraf wordt gekeken naar de geur, kleur en smaak.  Er zijn niet meer dan 100 Italiaanse wijnen die deze kwaliteitsaanduiding krijgen, vaak zijn dit Barolo’s of Brolo’s. Maar het kunnen ook Montepulciano’s zijn. DOC is de een na hoogste kwaliteitsaanduiding. Dit zijn kwaliteitswijnen die gecontroleerd worden op herkomst, productiegebied en het meeste rendement per wijnstok. Het meeste rendement dient uit de wijnstokken gehaald te worden om overproductie tegen te gaan. Zo behoudt de wijn zijn kwaliteit en zijn exclusiviteit. Italië kent een ruime 300 DOC-wijnen. IGT-wijnen komen uit een geografisch gebied. Er moet voor 90% aan druif van dat gebied aanwezig zijn om IGT-benaming te krijgen. DOP zorgt voor eerlijke handel van Italiaanse wijn. Het kenmerkt het product van ‘echtheid’.

Genieten van Italiaanse wijn

Italië staat bekend om zijn prachtige streken met mooie landschappen. Geniet van de lokale gastvrijheid. Drink gerust een huiswijn en laat je inspireren door de lokale bevolking. They know best. Bedenk je wel als je in Italie bent. Alles smaakt hier beter. Verwacht niet dat de fles die je in een wijnhuis op het zonnige terras hetzelfde smaakt als thuis in de woonkamer. Evviva!

Bekijk ook informatie over Franse wijn en Zuid-Afrikaanse wijn!