Tokara Chardonnay 2016 (Reserve Collection)

Na geruime tijd veel wijnen te hebben geproefd, maar weinig te hebben

Tokara Chardonnay
Asperges met Tokara Chardonnay

gereviewd, is het toch echt weer tijd om de handen uit de mouwen te steken en er even voor te gaan zitten. Op een winderige zomeravond drinken wij een Tokara Reserve Collection Chardonnay uit het jaartal 2016. Tokara staat bekend als een van de betere wijnhuizen uit Zuid-Afrika. Samen met Groot Constantia. Waar chenin blanc eigenlijk het paradepaardje is voor Zuid-Afrika, besloten wij om deze chardonnay uiteen te zetten. Waarom deze wijn?

Uitgebreid koken, daar hoort een knappe wijn bij. De maaltijd die geserveerd werd waren asperges omwikkeld met ham, met daarbij oven gebakken aardappeltjes, gesnipperde stukjes gekookt ei en een kaassaus. Met deze informatie in mijn hoofd loop ik de slijterij binnen, waar ik stiekem opzoek ga naar een meursault. De kaassaus is vrij overweldigend en wat vet van karakter, ik dacht dat een meursault daarbij goed tot zijn recht zou komen. Omdat prijs toch een rol speelt, besloot ik voor een goede hout gelegeerde chardonnay. Mijn oog viel op deze Tokara chardonnay, en ik ben ongelofelijk positief verrast. Ik zal je kort vertellen waarom.

Smaak notities van deze wijn

Bij de neus constateer je gelijk de enorme power van de houtlagering. De palate doet bijna denken aan de meursault die ik eigenlijk wilde hebben. De kleur is strogeel, wat inhoud dat de wijn enigszins glanst. Tijdens het proeven komt toast (meursault) terug, en een ronde smaak blijft hangen. Een prachtige wijn als je het mij vraagt. Verkrijgbaar voor de prijs van ongeveer 20 euro. Een pareltje onder de nieuwe wereld chardonnays. Nuttig deze wijn bij een goed diner, je doet de wijn tekort indien je hem ‘slechts’ serveert als een zogenoemde ‘borrelwijn’. Enjoy!

p.s. mocht je deze wijn willen bewaren, dat kan. Een kleine 10 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.