Le Volte dell’Ornellaia Toscana IGT 2015

Een zomerse avond op Toscane, een glas wijn in de hand. Rood of wit. Het maakt haast niet uit. De ambiance die je proeft in Toscane is de ambiance die elke wijnfabrikant aan jou wil overbrengen. Deze avonden doen je realiseren dat alles wat nog gedaan moet worden, bewaard kan blijven tot later. Nu leef je in het nu en bevindt je je in een moment die je wilt bewaken. Deze momenten deel je met de mensen die jou het meest dierbaar zijn. Daarvoor zijn avonden in Toscane.

Over de wijn

Deze wijn is een Toscaanse blend van merlot, sangiovese en cabernet sauvignon. Sangiovese is natuurlijk het kenmerk van Toscane. Deze druif domineert echter niet in deze wijn. Merlot is de dominante druif, met ruim 67 procent. Merlot kenmerkt zich door de soepele fruitige tonen. Denk aan pruimen. Denk aan vijgen. De sangiovese druif kenmerkt zich door de aardse tonen en een stevige zuurgraad. Cabernet sauvignon brengt de wijn in balans. Omdat zowel cabernet sauvignon als merlot van origine uit de bordeaux komen, krijgt deze wijn een Toscana IGT aanduiding. Indien het puur sangiovese was geweest had het een DOCG keurmerk gehad. Houtlagering heeft plaatsgevonden dus de wijn heeft een degelijke vanille smaak. Daarnaast proef ik chocola en aardbeien. Een ongelofelijke elegante afdronk doet bij mij het mond wateren.

Waarbij schenk ik de wijn?

Normaliter ga ik in op waar ik de wijn bij heb gedronken, ditmaal echter niet. Ik heb de wijn gedronken met een dierbare. Daarbij wil ik terug refereren naar wat ik in eerste alinea beschreven heb. Deze wijn wordt met liefde gemaakt. Volledig biodynamisch, dit zie je echter niet terug op de fles, maar dit wijnhuis werkt zo. Geen poespas over marketing, een puur product. Zo puur als een avondje in Toscane. Zo puur als de heldere nacht die Toscane met zich meebrengt. Terwijl je deze wijn drinkt, durf je ogen te sluiten en terug te denken aan dat ene moment in Toscane. Dat ene moment waarbij jij je bezighield met zaken die er op dat moment toe deden.