Rosé wijn

Rosé wijn is een heerlijk tropisch product wat de terrassen in de zomer voorziet van karakter en genot. De smaak van rosé wijn is heerlijk fruitig. In deze wijnen proef je vaak de smaak van frambozen, aardbeien en perzik terug. Echte zomerse vruchten dus! Rosé wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Rosé wijn kurkenDe combinatie van blauwe druiven en witte druiven is mogelijk. De wijn krijgt een rosé kleur omdat de schillen van de blauwe druiven korter bij de most blijven dan bij rode wijn.  Er zijn drie manieren om rosé wijn te maken: directe persing, korte inweking en het mengen van blauwe en witte druiven. Er ontstaan weleens misverstanden over het mengen van druiven. Men denkt dat dit niet mag, ergens klopt dit, rode en witte wijn mogen namelijk niet gemengd worden voor commerciële doeleinden.

Smaak van rosé wijn

Eigenlijk zou ik willen zeggen dat de smaak van rosé wijn zomers is. Dit is echter geen vattend begrip en zal daarom wat dieper in de details gaan. Zoals eerder vernoemd heeft de wijn vaak tonen van zomerse vruchten. Maakt dat de wijn zoet? Nee, niet altijd. Er bestaan natuurlijk wel zoete rosés. Maar over het algemeen zijn de meeste rosés droog. Naar mijn mening komen de mooiste soorten rosé wijn uit de Provence. Een streek in het zuidoosten van Frankrijk. Bekende druifsoorten uit de Provence zijn de Mourvédre, Grenache en Cinsault. De kleuren van de Provence rosés zijn vaak zalmroze van kleur.

Meer weten over de Provence?

Over de Provence staat veel geschreven. Het mooiste is echter om dit gebied eens te bezoeken, met name in de lente of zomer is het hier uitstekend vertoeven. Heerlijke temperaturen, goed eten en lekkere wijnen. Tevens ligt het gebied dicht bij grote steden als Nice, Marseille en Montpellier. Voor de echte cultuurliefhebber is dit een ideaal gebied om eens heen te gaan! Chanté!