Champagne

Champagne, een van de meest prestigieuze dranken in de wereld. Maar wat is dit voor product en hoe wordt het precies gemaakt?

Champagne is een mousserende wijn dat volledig geproduceerd wordt in het Champagne gebied. Vandaar ook dat het deze naam verkrijgt. Alle champagnes worden gemaakt volgens de vaste methode: ‘méthode traditionelle’. Het doel van deze methode is om het gistingsproces ín de fles plaats te laten vinden. Hierdoor ontstaat het mousserende effect. Indien dit proces voldaan is, worden er enkele flessen gebruikt als proto-champagnes. Aan deze champagnes wordt in ieder geval opgelost rietsuiker toegevoegd, de optie bestaat om er citroenzuur of extra gist aan toe te voegen. Dit is de eerste stap in de méthode traditionelle.

De tweede gisting; prise de mousse

Tijdens de prise de mousse worden er gistcellen toegevoegd. De flessen worden horizontaal in de kelder gelegd. De befaamde houten champagnerekken bevinden zich in een kelder waar een constante temperatuur van 12 graden Celsius hangt. Tijdens dit proces dat ongeveer twee weken duurt, wordt rietsuiker omgezet tot alcohol en koolzuur. Hoe langer de prise de mousse gisting plaats vindt, hoe verfijnder de bubbel. Over het algemeen worden verfijndere bubbels door de consument prettiger bevonden. Hoe ‘groffer’ de bubbel, hoe zuurder de champagne smaakt.

De ‘remuage’

De remuage is net als de liqueur de tirage en de prise de mousse onderdeel van de méthode traditionelle. Na de lagering die ongeveer 60 dagen duurt, afhankelijk van het doeleind van de champagne, worden de flessen in met de hals in de opening van de ‘pupitres’ geplaatst. De ‘remuer’ draait de flessen consequent rond, tevens wordt de fles op dit moment geschud. Hoe vaker de fles wordt gepakt en geschud, hoe verticaler hij moet komen te liggen, de flessen kunnen uit de pupitre indien de fles verticaal met de kurk naar beneden staat. Wist je dat een remueur, vijf jaar lang opleiding nodig heeft om de beweging onder de knie te krijgen? Tevens kan een remueur rond de vijftigduizend flessen per dag draaien en verplaatsen.

Prijs van champagne

Champagne
Champagnekoeler

Champagne is relatief duur. In de slijterij waar ik werk beginnen champagnes vanaf twintig euro. Veel mensen schrikken hiervan omdat zij zich niet beseffen dat voor de meeste wijnhuizen de champagnes volledig met de hand worden gemaakt. Het wijnhuis Pommery echter heeft de helft van het remuage proces gemechaniseerd. De flessen worden iedere acht uur gedraaid, geschud en verplaatst. Dit bespaart enorm veel arbeidsuren waardoor de champagne voor een relatief lage prijs aan de consumenten markt aangeboden kan worden.

Algemene kenmerken over champagne

In de bodem van champagne bevindt zich veel kalk. De gemiddelde temperatuur ligt er gedurende het jaar rond de 10 graden Celsius. De wijnstreek krijgt zo een 1600 tot 1700 zon uren per jaar. De meest gebruikte druivenrassen zijn: Pinot Noir, Meunier en Chardonnay. De totale oppervlakte van het Champagne gebied bedraagt 33.350 hectare. Op deze enorme hoeveelheid grond wordt 2.500.000 hectoliter per jaar geproduceerd! Wegens het succes van champagne wordt het gebied op korte termijn uitgebreid om het aanbod weer gelijk te kunnen stellen aan de vraag.

Wat is het verschil tussen Brut, Demi-Sec en Sec?

Ieder wijnhuis in de champagne hanteert de méthode traditionelle, echter kan er in dit proces door bepaalde handelingen toch een eigen wending gegeven worden aan de champagne. Veel wijnboeren vullen de fles aan met een zoet mengsel. Dit wordt ‘dosage’ genoemd. Ieder wijnhuis voegt een andere hoeveelheid suiker toe, maar toch kunnen ze allebei brut heten. Niet geheel logisch. Hieronder zie je een korte toelichting op het suikergehalte per liter.

  • Brut heeft een suikergehalte van maximaal 12 gram
  • Extra dry heeft een suikergehalte van 12-17 gram
  • Sec heeft een suikergehalte van 17-32 gram
  • Demi sec/nectar heeft een suikergehalte van 32-50 gram
  • Doux heeft een suikergehalte van meer dan 50 gram.

Champagnetypen

Naast de tasting notes van de champagnes worden deze ook gekeurd op basis van vaktermen. Er zijn verschillende types onder de champagnes, ik zal ze kort uiteen zetten.

Brut sans année (basischampagne) is een champagne zonder jaartal. Millésimés zijn wijnen die geoogst zijn in hetzelfde jaar, dit type wordt alleen gecreëerd indien het jaar uitmuntend goed was. Prestige champagne zijn champagnes die prestige uitstralen, denk hierbij aan Cristal, Armand de

Champagne
Prestige champagne

Brignac, La Grande Dame en Dom Pérignon. Rose champagne is een mengsel van rode en witte basiswijn, normaliter mogen wijnen niet gemengd worden, maar voor rosé champagne geldt dit niet. Blanc de Blancs betekent letterlijk: witte wijn van witte druiven. Hierbij is de champagne volledig gemaakt van chardonnay druiven. Vooral de Ruinart is meer dan het proberen waard. Als laatste heb je nog de blanc de noirs. Dit betekent witte wijn van blauwe druiven. Hierbij worden de wijnen gebruikt van Pinot Noir en/of Meunier.

Indien u geïnteresseerd bent in meer informatie rondom de champagnes, laat dan een bericht achter!