La Chablisienne Chablis 1er Cru Grand Cuvee 2014

La Chablisienne is een coöperatie van ongeveer 300 kleine wijnboeren in de Chablis. Chablis is een Chardonnay producerende regio in het uiterste noordwesten van de Bourgogne. Het is een kouder gelegen gebied met een kalkachtige ondergrond die bekend staat om zijn droge, karakteristieke wijnen. Chablis is onderverdeeld in vier Appellations: Grand Cru, Premier Cru, Chablis en Petit Chablis.

Kenmerkend voor Chablis

Kenmerkend voor Chablis zijn elegante citrus tonen. (onrijpe)peer, met een licht floraal en ziltig karakter. Het zijn frisse droge wijnen met een soms zeer

La Chablisienne Chablis
Chablis met oesters

aanwezige zuurgraad. Door het gebruik van zeer oude vaten behoudt de wijn zijn frisse karakter. Nieuwe vaten geven smaken van boter en vanille af. Deze smaken zal je dus niet vinden in een Chablis. Door het ziltige karakter is het een van de populairste wijnen als begeleiding van oesters. Andere geliefde wijn & spijs combinaties zijn zeebaars en geitenkaassalade. Echter misstaan gerechten als sushi en sashimi ook zeker niet.

Waarom de La Chablisienne Chablis?

Vanavond geef ik een proeverij voor intimi. Ik wil samen met hun door het noorden van Frankrijk trekken door de verschillende wijnstreken. Vanuit Champagne gaan we richting de Elzas om te eindigen in de Bourgogne. In de Bourgogne wordt vooral Chardonnay en Pinot Noir geproduceerd. Ik ben op pad gegaan met als doel een Chablis en een Mâconnais te scoren om deze naast elkaar te kunnen proeven. Wetend dat Chablis altijd redelijk aan de prijs is en met een beperkt budget zocht ik naar een Petit Chablis van ongeveer 10 euro. Tot mijn oog op een mooie aanbieding viel. Normaal gesproken ben ik vrij sceptisch over aanbieding maar La Chablisienne heeft een fantastische internationale faam en voor 15 euro is dit zeker een topdeal. Met tevreden gevoel keer ik huiswaarts wetende dat ik echt iets speciaal op tafel ga zetten vanavond.

Tasting notes van de Chablis

Eenmaal in het glas kan het proeven beginnen. De wijn is licht tot medium goudgeel en geeft een toch een volle complexe indruk. In de geur komt duidelijk gele appel, peer en ananas naar voren. In de smaak verdwijnt dit naar de achtergrond en blijven de frisse zure en het ziltige karakter overeind. Het terroir komt tot levens als de smaak van kalk en natte steen naar voren drijft. De afdronk is medium lang met een tintelend gevoel op de tong. De wijn wordt door de gasten omschreven als iets bijzonders. Dit is niet een wijn die je met 30 graden ijskoud op het terras bestelt. Dit is met uitstek een wijn voor bij oesters. Zelf haal ik snel nog een flesje voor deze prijs en kan ik niet wachten tot de oesters op tafel staan.

 

Eén antwoord op “La Chablisienne Chablis 1er Cru Grand Cuvee 2014”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.