Tokara Chardonnay 2016 (Reserve Collection)

Na geruime tijd veel wijnen te hebben geproefd, maar weinig te hebben

Tokara Chardonnay
Asperges met Tokara Chardonnay

gereviewd, is het toch echt weer tijd om de handen uit de mouwen te steken en er even voor te gaan zitten. Op een winderige zomeravond drinken wij een Tokara Reserve Collection Chardonnay uit het jaartal 2016. Tokara staat bekend als een van de betere wijnhuizen uit Zuid-Afrika. Samen met Groot Constantia. Waar chenin blanc eigenlijk het paradepaardje is voor Zuid-Afrika, besloten wij om deze chardonnay uiteen te zetten. Waarom deze wijn?

Uitgebreid koken, daar hoort een knappe wijn bij. De maaltijd die geserveerd werd waren asperges omwikkeld met ham, met daarbij oven gebakken aardappeltjes, gesnipperde stukjes gekookt ei en een kaassaus. Met deze informatie in mijn hoofd loop ik de slijterij binnen, waar ik stiekem opzoek ga naar een meursault. De kaassaus is vrij overweldigend en wat vet van karakter, ik dacht dat een meursault daarbij goed tot zijn recht zou komen. Omdat prijs toch een rol speelt, besloot ik voor een goede hout gelegeerde chardonnay. Mijn oog viel op deze Tokara chardonnay, en ik ben ongelofelijk positief verrast. Ik zal je kort vertellen waarom.

Smaak notities van deze wijn

Bij de neus constateer je gelijk de enorme power van de houtlagering. De palate doet bijna denken aan de meursault die ik eigenlijk wilde hebben. De kleur is strogeel, wat inhoud dat de wijn enigszins glanst. Tijdens het proeven komt toast (meursault) terug, en een ronde smaak blijft hangen. Een prachtige wijn als je het mij vraagt. Verkrijgbaar voor de prijs van ongeveer 20 euro. Een pareltje onder de nieuwe wereld chardonnays. Nuttig deze wijn bij een goed diner, je doet de wijn tekort indien je hem ‘slechts’ serveert als een zogenoemde ‘borrelwijn’. Enjoy!

p.s. mocht je deze wijn willen bewaren, dat kan. Een kleine 10 jaar.

Valpolicella Ripasso 2014

Een krachtpatser pur sang, deze Valpolicella Ripasso. Van fles tot smaak, een robuuste uitstraling. Een vrij jonge wijn nog, maar door die extra tweede keer op eikenhout vaten te liggen, dan krijg je wel volume hoor. Met een alcohol percentage van 14% not your ‘average Joe’. De Valpolicella streek is al eeuwen beroemd. De druiven die worden verbouwd zijn de volgende: corvinadruiven, molinaradruiven, en rondinelladruiven. Van deze druiven worden de volgende wijnen gemaakt: Valpolicella, Valpolicella Superiore, Amarone en Recioto. Zowel in prijs als qua volume lopen ze van laag naar hoog op. Vandaag zoomen we in op de Valpolicella Superiore! De Valpolicella Ripasso. Het betreft een DOC wijn, voor meer informatie over DOC wijnen kun je terecht in de categorie: ‘Italiaanse wijn’.

Tasting notes van de Valpolicella Ripasso 2014

De wijn is robijnrood, deze kleur zie je vaak bij jonge wijnen die kort gerijpt zijn.

Valpolicella Ripasso
Genieten in Italie!

Jonge wijnen zijn vaak enigszins paars van keur, terwijl hoe ouder een wijn wordt, hoe bruiner deze wordt. Vaak smaken deze bruine wijnen een beetje zoetig. Heerlijk! Over de Valpolicella Ripasso kunnen we zeggen dat hij hoog in zijn tannine zit. De geur verraadt donkere vruchten. Bij het proeven van de wijn merk je dat hij enorm ‘mondvullend’ is. De smaaksensatie gaat volledig rond. Wat we roken bij de neus proeven we nu in de mond, veel donker fruit. Cassis. Een beetje zoet. De afdronk is lang en complex. Dit zorgt voor een extra experience. Een experience waarbij je je eventjes in Verona bevindt.

Italiaanse wijn, voor iedereen?

Er zijn zoveel soorten wijnen, dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Je hoeft geen kenner te zijn om een groot wijnliefhebber te zijn. Italiaanse wijnen zijn heerlijk. Zwoel van karakter en enorm lekker bij het eten. Zo ook deze Valpolicella Ripasso. Een goed stuk roodvlees misstaat hier niet bij. Maar ook met een lekker stuk kaas kun je je met deze wijn eventjes in Italië bevinden. Geniet!

Alamos Chardonnay 2015

Alamos is een wijn van Nicolas Catena. Een van ‘s werelds meest beroemde wijnmakers. Verreweg de meest iconische persoon op het gebied van

Argentijnse wijnen. Het gebied waar dit wijnhuis zich bevindt is in het wereldberoemde Mendoza. Op het label van de Alamos Chardonnay zie je de top van de ‘Andes’ bergen. Het wijnhuis bevindt zich op zeer hoog niveau. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur verschillen tussen dag en nacht enorm zijn. Hierdoor krijgt de wijn een unieke volle smaak. Het wijnhuis dateert van inmiddels 1902. Een ruime eeuw voorziet dit wijnhuis de wereld al van de meest kwalitatieve wijnen. Met name de Catena Alta Malbec is er één om je vingers bij af te likken. Of om het iets mooier te formuleren. Om een heerlijk stuk rood vlees bij te eten.. Laten we verder inzoomen op deze Alamos Chardonnay

Kenmerkend voor Chardonnay

Chardonnay staat bekend om zijn volle en boterige smaak. Zo ook deze

Alamos Chardonnay
Alamos Chardonnay

Argentijnse Chardonnay. Bij het inschenken van de wijn valt gelijk op dat de wijn een ietwat groen-gele kleur heeft. Wij verwachten dat de wijn citrus tonen krijgt met een volle en ronde afdronk. De geur komt naar voren als ietwat houterig en noterig. De smaak heeft een relatief hoge zuurgraad. Wat wilt dit zeggen? Hij is niet zo bloemig en soepel als de meeste Chardonnays. De nasmaak is vanille-achtig en laat een romig gevoel achter in de mond, dit ervaren wij als prettig. Ondanks de hoge zuurgraad vinden wij dit een prima wijntje. Imposant? Dat niet.

Prijs-kwaliteit verhouding van deze wijn

De wijn is voor ongeveer een tientje te koop bij diverse slijterijen. Is hij zijn geld waard? Wij twijfelen. Het is een prima wijn, niet de slechtste Chardonnay die je ooit zult drinken, maar zeker ook niet de beste. Het nadeel van deze wijn is toch zijn zuurgraad. Het voldoet niet aan onze Chardonnay-normen die wij hanteren. On to the next one.

La Chablisienne Chablis 1er Cru Grand Cuvee 2014

La Chablisienne is een coöperatie van ongeveer 300 kleine wijnboeren in de Chablis. Chablis is een Chardonnay producerende regio in het uiterste noordwesten van de Bourgogne. Het is een kouder gelegen gebied met een kalkachtige ondergrond die bekend staat om zijn droge, karakteristieke wijnen. Chablis is onderverdeeld in vier Appellations: Grand Cru, Premier Cru, Chablis en Petit Chablis.

Kenmerkend voor Chablis

Kenmerkend voor Chablis zijn elegante citrus tonen. (onrijpe)peer, met een licht floraal en ziltig karakter. Het zijn frisse droge wijnen met een soms zeer

La Chablisienne Chablis
Chablis met oesters

aanwezige zuurgraad. Door het gebruik van zeer oude vaten behoudt de wijn zijn frisse karakter. Nieuwe vaten geven smaken van boter en vanille af. Deze smaken zal je dus niet vinden in een Chablis. Door het ziltige karakter is het een van de populairste wijnen als begeleiding van oesters. Andere geliefde wijn & spijs combinaties zijn zeebaars en geitenkaassalade. Echter misstaan gerechten als sushi en sashimi ook zeker niet.

Waarom de La Chablisienne Chablis?

Vanavond geef ik een proeverij voor intimi. Ik wil samen met hun door het noorden van Frankrijk trekken door de verschillende wijnstreken. Vanuit Champagne gaan we richting de Elzas om te eindigen in de Bourgogne. In de Bourgogne wordt vooral Chardonnay en Pinot Noir geproduceerd. Ik ben op pad gegaan met als doel een Chablis en een Mâconnais te scoren om deze naast elkaar te kunnen proeven. Wetend dat Chablis altijd redelijk aan de prijs is en met een beperkt budget zocht ik naar een Petit Chablis van ongeveer 10 euro. Tot mijn oog op een mooie aanbieding viel. Normaal gesproken ben ik vrij sceptisch over aanbieding maar La Chablisienne heeft een fantastische internationale faam en voor 15 euro is dit zeker een topdeal. Met tevreden gevoel keer ik huiswaarts wetende dat ik echt iets speciaal op tafel ga zetten vanavond.

Tasting notes van de Chablis

Eenmaal in het glas kan het proeven beginnen. De wijn is licht tot medium goudgeel en geeft een toch een volle complexe indruk. In de geur komt duidelijk gele appel, peer en ananas naar voren. In de smaak verdwijnt dit naar de achtergrond en blijven de frisse zure en het ziltige karakter overeind. Het terroir komt tot levens als de smaak van kalk en natte steen naar voren drijft. De afdronk is medium lang met een tintelend gevoel op de tong. De wijn wordt door de gasten omschreven als iets bijzonders. Dit is niet een wijn die je met 30 graden ijskoud op het terras bestelt. Dit is met uitstek een wijn voor bij oesters. Zelf haal ik snel nog een flesje voor deze prijs en kan ik niet wachten tot de oesters op tafel staan.

 

Marques de Riscal Rioja Reserva 2012

In het hart van de Rioja streek ligt een excentriek gebouw, het betreft het wijnhuis van Marques de Riscal. Een prachtige architectuur geeft dit in 1858 opgerichte wijnhuis een toonaangevend karakter. Rioja bevindt zich in de kop van Spanje en heeft een lengte van ruim 100 kilometer. De naam Rioja stamt af van een zij-rivier waar de streek tussen ligt, de Rio Oja. Door het klimaat dat heerst in deze streek kunnen de wijnen met een constante kwaliteit geproduceerd worden. De neerslag is verspreid over het gehele jaar en is met 400 millimeter, relatief laag. De temperaturen in de winter zijn niet streng, onder nul wordt het niet. De zonnige zomers zorgen de voor dat de druiven het beste tot zijn recht komen. Nu verder over de inhoud van de Marques de Riscal Rioja Reserva 2012.

Over de Marques de Riscal Rioja Reserva 2012

De uitstraling van de fles is strak en klassiek. Het label geeft de informatie aan die hoort bij de wijn. Met het ‘gouden flesnetje’ om de fles, krijgt het een zeer chique karakter. Zoals eerder benoemd betreft het een fles uit het oogstjaar 2012. De wijn heeft een alcohol percentage van 14,0%. Voor een Rioja is dit redelijk. Rioja’s schommelen meestal tussen de 13,0% en 14,5%. De wijn bestaat voor 90% uit de tempranillo druif. De rest van de wijn wordt gevuld met Graciano en Mazuelo. Graciano is een lokale Rioja druif, terwijl de Graciano zowel in Spanje als Frankrijk wordt verbouwd. De wijn heeft 26 maanden lang (!) gerijpt op American oak barrels. Na deze rijping in vaten rijpt de fles nog door in de zogenaamde Bodega. Een Spaans woord voor wijnkelder.

Bevindingen van de Marques de Riscal Rioja

Bij het openen van deze wijn ruik je meteen de sterke geur van kruiden. De wijn is donkerrood van kleur. Een full-bodied wine. De wijn bevat veel tannines, en dit proef je terug in de smaak. Verschillende tonen van rijp donker fruit. In

Marques de Riscal
Marques de Riscal 2012

de afdronk proef je de smaak van vanille terug, de afdronk bouwt op van zeer krachtige smaak naar een steeds meer soepele smaak. De vanilletonen blijven hangen op je tong. Deze wijn kun je heerlijk drinken met een goed stuk lamsvlees dat pittig gekruid is. Aplausos!

*Deze wijn heeft een marktwaarde van rond de twintig euro.