Villebois Pouilly-Fumé

Een tijdje geleden waren we op een wijnproeverij in van Der Valk Hotel Vianen. De proeverij stond volledig in het teken van een producent uit de Loire: J. de Villebois. Deze wijnvelden bevinden zich aan de oevers van de Loire, een prachtig gebied waarbij misschien wel de beste sauvignon blanc ter wereld wordt gemaakt. J. de Villebois specialiseert zich in deze druifsoort. Zij maken uitsluitend Sancerre, Pouilly Fumé en Touraine. Wanneer je al jarenlang specialisatie in een druif hebt opgebouwd, specialiseer je je zo enorm, dat de kwaliteit gegarandeerd blijft.

Reguliere informatie over Villebois Pouilly Fumé

Pouilly Fumé valt onder de Appellation d’Origine Contrôlée. AOC is een controle op de landbouwproducten. In dit geval de landbouwproducten die gebruikt worden bij het verbouwen van wijn. Pouilly Fumé staat bekend om de mineraliteit en tonen van rook. Dit komt door de grond waar het op wordt verbouwd. Pouilly Fumé wordt namelijk verbowud op vuursteenkleigrond. Zoals eerder genoemd komt de wijn uit de Loire. Aan de andere kant van de Loire rivier bevindt zich Sancerre en Menetou-Salon. Een prachtige streek om een keer een bezoekje aan te brengen. De wijnhuizen vertellen met veel passie en enthousiasme het verhaal van het wijnhuis.

Smaaknotities van deze J. de Villebois Pouilly Fumé

De wijn heeft een licht gele kleur met groene tonen erin. De tranen zijn schaars, dat komt door het feit dat de wijn niet gerijpt wordt in hout. Vette tranen zien we vooral terug in een lang gerijpte chardonnay. Vooral de Californische en andere ‘nieuwe wereld’ wijnen zien we dit terug. Deze hebben vaak ook een wat geligere/oranje kleur. Deze Pouilly Fumé ruikt wat stuivend, de aroma’s zijn sterk en de mineraliteit komt mooi naar voren. De smaak wordt overheerst door de rook, de smaak is elegant en heeft een mooie duur. Een Pouilly Fumé kan zo ongelofelijk mooi zijn. Combineer deze wijn met een mooie groene salade. Geniet van de wijn.