Beaujolais Primeur 2016

Traditiegetrouw komt op de derde donderdag van de maand de Beajolais primeur op de markt. Er mag weer geproefd en verkocht worden. In Frankrijk wordt deze gebeurtenis omschreven als ‘déblocage’! Wat natuurlijk duidt om de ‘ontgrendelen’ van de Beaujolais primeur van dit jaar. Kijkend naar het etiket kom ik een aantal zaken tegen. Het jaartal spreekt voor zichzelf, we praten over de Beaujolais Primeur 2016 van Joseph Drouhin. ‘Beaujolais-Villages Noveau’, dit betekent in het Frans dat het wijnen zijn die al op zeer jonge leeftijd gedronken kunnen worden. Beaujolais Primeur staat voor ‘jonge opbrengst’. Zoals velen waarschijnlijk weten komt de wijn uit de regio Beaujolais. De wijn wordt gemaakt van de Gamay druif. Na het plukken van de drijven wordt het druivensap in relatief hoog tempo tot wijn gemaakt. De jonge wijn is naar schatting in zo’n 6 a 8 weken opgevoed tot Beaujolais Primeur.

Eerste bevindingen Beaujolais Primeur 2016

Zelf drink ik de Beaujolais licht gekoeld, het is een vrij dunne en fruitige wijn met lichte alcohol waardoor hij van mij een kwartiertje a halfuurtje de koelkast in mag. Hierdoor komt net dat beetje extra frisheid om de hoek kijken wat zo mooi bij een Beaujolais past. Bij het schenken van de wijn valt gelijk de licht rode kleur op. De kleur rood oogt heel helder. De substantie is vrij dun. Bij het ruiken van de wijn komen er lichte tonen van bosbessen naar boven. De wijn is niet volledig rond/mond vullend, dit heeft deels te maken met het feit dat hij licht gekoeld is, maar ook omdat de alcohol in deze wijn relatief laag is, namelijk 12,5%. Bij wijnen die hoger in alcohol zitten merk je vaak dat de wijn een wat krachtiger en voller karakter krijgt bij binnenkomst.

Tasting notes Beaujolais Primeur 2016.

Bij de neus proef ik zoals eerder vernoemd bosbessen. Enigszins aardbeien, vormt een lichte ondertoon. Bij binnenkomst proef je vooral een frisse en zeer fruitige wijn, tegen licht zoet aan. De wijn is niet mondvullend, wat enigszins een afknapper is. Het nodigt echter wel uit om een volgende slok te nemen. De afdronk is kort maar prettig. Een zeer zacht karakter maakt deze Beaujolais een waardige wijn. Ik vind deze editie beter dan de voorgaande drie jaren. Proost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.