Spaanse wijn

Spaanse wijn, vino español, alles over dit product vindt u in deze categorie. In Spanje hangt een romantische sfeer. Zon, zee en strand spelen in dit land een grote rol. Lekker eten en drinken en een laidback lifestyle zorgt voor een geweldige ambiance om de fijnste wijnen van de wereld te proeven. De afgelopen jaar zijn de Spaanse wijnen bezig aan een enorme opkomst. Wereldwijd staat Spanje nu op nummer drie van meest verkochte wijnen. Eigenlijk best raar, als je je bedenkt dat ze met 1,1 miljoen hectare aan wijnvelden wel verreweg het meeste oppervlakte hebben. Een deel van de oogst lukt ook vaak niet vanwege het soms extreem droge klimaat

Classificatie en wetgeving van Spaanse wijn

Op een etiket valt veel te vinden aan informatie over de wijn. Wat Spaanse wijnen onderscheidt van de andere wijnen is de rijpingsaanduiding. De Spaanse wijnwet hanteert regels waaraan wijnen moeten voldoen, eerder mogen de Spaanse wijnen niet verkocht worden. Dit allemaal om de kwaliteit van de wijnen ten alle tijden te handhaven. Indien je in Spanje vraagt naar een ‘Vino de Mesa’ krijg je een vrij simpele tafelwijn. Vaak een wijn die lokaal is geproduceerd. Met een ‘Vino Comarcal’ krijg je een Vino de Mesa, maar dan mét een oogstjaar. Iets meer rijping waardoor je een kwalitatief betere wijn krijgt. Met een ‘Vino de la Tierra’ krijg je een tafelwijn met herkomstbenaming. Een ‘Denominación de Origen’ bestel je een wijn die gemaakt en gebotteld is binnen het herkomst gebied. Spanje kent ongeveer 60 DO-gebieden. DOC is de hoogste kwaliteitsaanduiding die verkregen kan worden. DOC staat voor Denominaciön de Origen Calificada, dit betekent dat de wijn volledig geproduceerd en gebotteld is uit één herkomst.

Rijpingsgraad van Spaanse wijn

Kort ga ik in over de rode wijn van Spanje. Crianza heeft minstens twee jaar kelderrijping waarvan tenminste zes maanden op het vat. Rode reserva wijnen hebben drie jaar kelderrijping waarvan een compleet jaar op vat. Een mooie rode reserva wijn is de Vina Salceda Rioja Reserva. Gran Reserva wijnen hebben een minimale kelderrijping van vijf jaar. Een flinke periode, deze wijnen zijn hoog in productiekosten. Dit zie je terug in de verkoopprijs. Van de vijf jaar kelderrijping zit er twee jaar tussen waar de wijn in het vat rust. Hiervan zit de wijn rond de zes maanden in het vat. Joven wijnen zijn zeer jonge wijnen. Hier ligt de focus van WijnABC niet. Wij willen graag exclusieve wijnen in kaart brengen en een waardevol referentiekader zijn voor onze bezoekers.