Verschillende smaken rode wijn
Over de smaak van rode wijn valt een heleboel te zeggen. De drie categorieën die gebruikt kunnen worden zijn: fruitig rood, soepel rood en stevig rood. Wat houden deze drie categorieën precies in? Onder fruitig rood vallen de Pinot Noirs van deze wereld, de Cotes du Rhones. Lichte wijnen met een relatief laag alcoholpercentage. De wijnen kunnen licht gekoeld gedronken worden. De categorie soepel rood biedt onderdak aan de Merlot, de Cabernet Sauvignon en de Shiraz. Heerlijke borrelwijnen. Al zijn er wel al flessen die een flinke houtrijping hebben gehad, waardoor ze een stevigere body krijgen. Die neigen al meer naar ‘stevig’ rood. Onder stevig rood vallen de echte diner wijnen. Amarone wijnen, medoc wijnen. Franse en Italiaanse jongens met een hoog alcoholpercentage. Vergeet de Rioja Reservas niet. Alcoholpercentages kunnen zo oplopen tot 15%! Heerlijk bij een flink gekruide entrecote.
Bekende druiven voor de rode wijn
Hierboven al kort beschreven. De meeste van ons kennen toch wel de Merlot, de Cabernet Sauvignon, de Carmenere, de Malbec en de Tempranillo. De smaken zijn echter eindeloos. Blijf proeven. Mocht u een keer de kans krijgen, pak dan eens een Italiaanse Barolo. Of een Spaanse Rioja. Doe mij ook maar een beetje.